Tyczy się to przede wszystkim osób o obniżonej odporności.

W momencie kiedy wielkimi krokami nadchodzi jesienna aura, a dni są coraz krótsze i chłodniejsze, wiele osób boi się o swoje zdrowie. Oczywiste jest to, że jesienną i zimową porą dużo łatwiej o przeziębienie i grypę. Dotyczy to głównie osób mających obniżoną odporność, które posiadają wyjątkową skłonność do nawracających infekcji. Choć przyczyny takiej niskiej odporności są naprawdę różne, można spróbować temu zaradzić w naturalny a także bezpieczny sposób.

Osobom często zapadającym na przeziębienia z pewnością pomoże zmiana obecnej diety oraz wprowadzenie produktów ,które są bogate w witaminy potrzebne do odpowiedniej pracy immunologicznego układu. Chodzi tu głównie o kwas l-askorbinowy bądź witaminę C. Jednak niektóre jednostki z wielką przyjemnością łykają zwierające ją pigułki, a w sposób sceptyczny podchodzą do pozyskiwania tej właśnie substancji z źródeł naturalnych. Podczas gdy na pewno warto przekonać się do wszelkich zmian naszych nawyków żywieniowych, ponieważ owoce oraz warzywa oprócz tego, że dostarczają nam cennych witamin, to pozytywnie wpływają na ludzki organizm oraz pracę sporej ilości układów wewnętrznych. Wśród owoców wyjątkowo dobre źródła witaminy C to na przykład cytrusy, acerola, czarna porzeczka oraz rokitnik. Wielkie jej ilości znajdują się też w wybranych warzywach. Są to między innymi brokuły, czerwona papryka a także natka pietruszki.

Więcej: kwas l-askorbinowy

Related posts